Gelomyrtol
 • Bronhitis

  Upala velikih disajnih puteva čiji je glavni simptom kašalj.

Bronhitis je upala bronha, disajnih puteva koji povezuju dušnik s malim disajnim putevima i alveolama. Glavni simptom bronhitisa je kašalj. Kod akutnog bronhitisa kašalj traje od 10 do 20 dana, produktivan je samo kod polovice bolesnika.

Bronhitis mogu izazvati:

 • virusi ili bakterije
 • pušenje i izloženost dimu
 • udisanje prašine

U više od 90% slučajeva riječ je o virusnoj infekciji koja se ne liječi antibioticima.4

4 Albert, RH (1 December 2010). "Diagnosis and treatment of acute bronchitis." American family physician. 82 (11): 1345–50.

Da li je svaki kašalj bronhitis?

Kašalj je odbrambeni refleks tijela koji omogućava brzo uklanjanje stranih tijela, sluzi i gnoja iz disajnih puteva. Kašalj je simptom bronhitisa i mnogih drugih bolesti.

Kašalj

Najčešći uzroci novonastalog kašlja:

 • upala gornjih disajnih puteva
 • upala pluća
 • zatajivanje srca
 • strano tijelo u disajnim putevima (osobito kod djece)
 • bronhitis

Akutni kašalj traje manje od tri sedmice, smiruje se i prolazi nakon izlječenja osnovnog uzroka, a to je kod bronhitisa upala bronha, koji dovode zrak u pluća i odvode iz njih.

Bronhitični kašalj često se javlja kod prehlade i gripoznih bolesti te se obično pogoršava kod brzih promjena temperature ili ako bolesnik promijeni položaj u krevetu.

Hronični kašalj (više od osam sedmica) uvijek je uzrok posjeta ljekaru.

Razlika između akutnog i hroničnog bronhitisa

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis nastaje kad nadražujuća tvar ili infekcija izazovu upalu i oticanje sluznice bronhalnih disajnih cjevčica, čime se sužavaju zračni prolazi.

Kada je sluznica previše nadražena, sitne dlačice (cilije) koje inače hvataju i odstranjuju strana tijela prestaju pravilno djelovati. Nakupljanje nadražujućih tvari uzrokuje stvaranje prevelike količine sluzi, koja još više sužava zračne prolaze i izaziva karakteristični teški bronhalni kašalj.

Napadi akutnoga bronhitisa su česti, ali obično nisu ozbiljna prijetnja za zdravlje i simptomi najčešće sami od sebe nestaju za 10 do 20 dana.

Hronični bronhitis

Kod hroničnog bronhitisa riječ je o hroničnoj upali bronha i bronhiola. Osoba kašlje i iskašljava bar tri mjeseca na godinu, dvije godine ili više godina uzastopce.

Trećina bolesnika ima pogoršanje bolesti bar jednom godišnje, a obično je prati bakterijska infekcija. Kod hroničnog bronhitisa nastupa trajno zadebljanje žlijezda koje proizvode sluz u sluznici velikih disajnih puteva.

Kako bolest napreduje, postepeno se sužavaju disajni putevi, a disanje je otežano. Može se razviti hronična opstruktivna bolest pluća. Najčešći uzrok hroničnoga bronhitisa je pušenje.

GeloMyrtol® forte se koristi za akutni i hronični
bronhitis i sinuzitis. Dokazano i uspješno rješava simptome.

Više o proizvodu